E-mailmarketing: hoe bereik je meer mensen?

E-mailmarketing: hoe bereik je meer mensen?

Inleiding

Mailing is het versturen van e-mails naar een lijst met contacten, meestal klanten of potentiële klanten. Het is een effectieve manier voor bedrijven om met hun doelgroep te communiceren. De meeste bedrijven gebruiken mailing om nieuwe producten of diensten te promoten, speciale aanbiedingen te doen of om klanten te informeren over het bedrijf.

Het hebben van een goede mailingstrategie is erg belangrijk voor bedrijven. Een effectieve mailing kan leiden tot meer websiteverkeer, meer leads en uiteindelijk meer verkopen. Volgens ons is e-mailmarketing goedkoop en meetbaar. Ook kunnen bedrijven mailing gebruiken om een persoonlijke relatie met klanten op te bouwen.

Soorten mailings

Er zijn verschillende soorten e-mailcampagnes die bedrijven kunnen versturen. Enkele veelvoorkomende soorten zijn:

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven worden regelmatig verstuurd om abonnees op de hoogte te houden van het laatste nieuws, productupdates en andere relevante informatie van een bedrijf. Het voordeel van nieuwsbrieven is dat ze de betrokkenheid met klanten verhogen. Een nadeel kan zijn dat ze als spam worden gezien als ze te vaak worden verstuurd.

Reclamemailings

Reclamemailings hebben als doel om een product of dienst te promoten. Ze bevatten vaak speciale aanbiedingen of kortingen om de ontvanger tot een aankoop te verleiden. Een voordeel is dat ze conversie kunnen verhogen, een nadeel is dat ze als opdringerig kunnen overkomen als de timing verkeerd is.

Transactiemails

Transactiemails, zoals orderbevestigingen en verzendnotificaties, informeren klanten over de status van hun bestelling. Het voordeel hiervan is dat het het koopproces soepeler maakt. Een nadeel kan zijn dat het extra e-mails genereert die klanten mogelijk als spam zien.

Relatiemails

Relatiemails, zoals verjaardagsmails en enquêtes, hebben als doel de relatie met klanten te versterken. Het voordeel is dat ze waardevolle informatie opleveren en loyaliteit creëren. Een nadeel kan zijn dat ze te persoonlijk overkomen als de timing verkeerd is.

Een mailinglijst opbouwen

Een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle mailing is het hebben van een kwalitatieve mailinglijst. Maar hoe kom je aan die e-mailadressen? Er zijn grofweg twee manieren: zelf verzamelen of kopen.

Bij zelf verzamelen is het belangrijk dat mensen expliciet toestemming geven om op de lijst te komen. Dit heet opt-in. Je kunt bijvoorbeeld op je website een inschrijfformulier zetten waar bezoekers hun e-mailadres kunnen invullen als ze je nieuwsbrief willen ontvangen. Zorg dat je duidelijk maakt waar ze zich voor inschrijven. Op die manier krijg je gemotiveerde abonnees.

Het is ook belangrijk dat mensen zich weer kunnen afmelden voor je nieuwsbrief. Dit heet opt-out. Elke mailing moet een duidelijke afmeldlink bevatten. Respecteer altijd als iemand zich uitschrijft en verwijder het e-mailadres direct van je lijst.

Een andere optie is het kopen van een mailinglijst. Dit kan snel een grote hoeveelheid adressen opleveren, maar de kwaliteit is vaak minder goed. De mensen hebben zich niet expliciet aangemeld voor jouw mailing. Dit kan leiden tot meer klachten en afmeldingen.

Over het algemeen is het beter om de tijd te nemen voor het opbouwen van een eigen lijst via opt-in. Zo kweek je een trouwe groep geïnteresseerde lezers op. Kwaliteit gaat boven kwantiteit als het gaat om e-mailmarketing.

De perfecte mailing maken

Opbouw en opmaak van de mail spelen een belangrijke rol bij het schrijven van een effectieve mailing. Allereerst is het belangrijk om een pakkende onderwerpregel te schrijven. Deze moet nieuwsgierigheid opwekken bij de ontvanger. Gebruik concrete beschrijvingen en wees niet te algemeen. Persoonlijke aanhef is ook erg belangrijk. Spreek de ontvanger direct aan met “Beste [naam]” in plaats van algemene termen als “Geachte heer/mevrouw”. Qua lengte is het aan te raden om de mailing beknopt te houden. Lange e-mails worden minder goed gelezen. Streef naar maximaal 6 alinea’s van 3-5 zinnen. Zorg ook voor voldoende witregels en gebruik opsommingstekens voor duidelijkheid. Tot slot is leesbaarheid erg belangrijk. Gebruik korte zinnen en alledaagse taal. Vermijd moeilijke vaktermen en houd de boodschap simpel.

Meten van resultaten

Het is belangrijk om de resultaten van je mailings goed te meten, zodat je kunt zien wat goed werkt en wat je kunt verbeteren. Hier zijn een paar belangrijke metrics om in de gaten te houden:

De open rate meet hoeveel procent van de ontvangers de mailing daadwerkelijk opent. Een hoge open rate betekent dat je onderwerpregel en preview tekst effectief zijn in het triggeren van interesse. Meet dit over een periode van verschillende mailings om trends te ontdekken. Een open rate van 20-30% wordt over het algemeen als goed beschouwd.

De click rate meet hoeveel procent van de opens ook daadwerkelijk op een link klikt. Dit helpt je begrijpen welke call-to-actions en content het meest engaging zijn. Een click rate van 2-5% is gemiddeld.

Conversie meten is cruciaal om te zien hoeveel leads of verkopen je mailing genereert. Zorg dat je convertie events (zoals een aankoop of aanmelding) kunt tracken om de ROI van je mailings te maximaliseren.

A/B testen kan helpen verschillende onderdelen van je mailings te optimaliseren, zoals onderwerpregel, preview tekst, inhoud en call-to-actions. Test bijvoorbeeld twee verschillende onderwerpregels tegen elkaar om te zien welke het beste presteert.

Analyseer de resultaten regelmatig en pas je aanpak aan op basis van wat goed werkt. Zo kun je je mailings continue verbeteren en optimaliseren.

 

Start met Plusgrowth email marketing

About the author

I’m Marco van den Akker, a strategist and marketer who uses data and creativity to grow Plusgrowth clients’ businesses. I’m always happy to work with towards measurable results.

nl_NLDutch