Marketingstrategie zonder resultaat – Spaghetti marketing

Marketingstrategie zonder resultaat – Spaghetti marketing

U bent eigenaar van een bedrijf en u de beslissing genomen om in marketing te investeren. U weet dat marketing positief kan bijdragen aan uw bedrijfsresultaten, maar u weet niet hoe precies. Een goede marketing strategie is meer dan een wekelijkse advertentie in de lokale krant, of het plaatsen van een post op een sociale media.

In Nederland zijn veel bedrijven actief in het midden- en kleinbedrijf. Veel ondernemers worstelen met marketing. Ze weten nog steeds niet precies wat marketing is en hoe het werkt. Marketing gaat over gevonden en herkend worden door de juiste doelgroep.

Om gevonden en herkend te worden, is het belangrijk dat uw merk consistent blijft in alle contactmomenten, on- en offline. Een goede strategie Maar wat als u wordt overweldigd door een gebrek aan middelen, tools en processen? Wat als u als startup te maken krijgt met de eisen van meerdere marketingkanalen? Heeft u tijd om het allemaal bij te houden?

Spaghetti Marketing
Als je een duidelijke strategie hebt, weet je precies wanneer, hoe en waar je naartoe moet:
online en offline.

Wat is Spaghetti Marketing? 

Vaak zie je dat ondernemers geen strategie uitschrijven en maar wat aanrommelen, zonder na te denken over wie de doelgroep is, wat de klantenreis inhoudt en wat de in- en uitstapmomenten zijn in deze reis. Dan hebben we “spaghettimarketing” waarbij alles alle kanten op gaat: vaak met veel geld en energie, maar zonder resultaat. 

Deze spaghettimarketing is te herkennen aan de volgende 3 kenmerken: 

1. Geen duidelijke strategie
2. Geen KPI’s
3. Geen focus op de doelgroep

Als je een duidelijke strategie hebt, weet je precies wanneer, hoe en waar je naartoe moet: online en offline. Je weet ook wat je KPI’s zijn, zodat je kunt meten of je inspanningen succesvol zijn of niet. Het allerbelangrijkste is focus: als je je bijvoorbeeld richt op één kanaal of doelgroep, dan kun je zien welke campagnes goed werken en welke niet. Heb je geen duidelijke strategie of geen duidelijke KPI’s, dan is het onmogelijk om te zien wat wel of niet werkt. Je gooit gewoon spaghetti tegen de muur en hoopt dat er iets aan blijft plakken!

  1. Bepaal uw doelgroep.
  2. Analyseer de klantreis
  3. Creëer een strategie voor uw doelgroep
  4. Maak content voor elke fase in de klantenreis.
  5. Bekijk meer tactieken en voordelen

Takeaway: Spaghettimarketing is eigenlijk niet erg effectief.

Conclusie : Gooi niet zomaar wat tegen de muur en kijk wat er blijft hangen, maar denk na over wat je precies wilt bereiken met een campagne. 

Behoefte aan meer informatie en hoe je als MKB succesvol online kan zijn.

About the author

I’m Marco van den Akker, a strategist and marketer who uses data and creativity to grow Plusgrowth clients’ businesses. I’m always happy to work with towards measurable results.

en_USEnglish