De basis van je SEO strategie

De basis van je SEO strategie

Als je pagina’s niet ranken, ligt het niet aan een linkje of woordje meer of minder. Grote kans dat je gewoon niet voldoet aan de zoekintentie van de gebruiker. Zoekintentie is het grote ‘waarom’ van de zoekopdracht in Google. Als je beter begrijpt waarom een zoekopdracht wordt ingetypt, weet je ook beter welke content op je website daarbij hoort. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten zoekintenties, hoe Google begrijpt wat we zoeken en waarom zoekintentie zo belangrijk is voor SEO.

Hoe begrijpt Google wat we zoeken?

Google probeert altijd de beste resultaten te geven voor de zoekopdracht van de gebruiker. Daarom kijkt Google naar verschillende factoren om te bepalen welke resultaten het meest relevant zijn. Een belangrijke factor is zoekintentie. Google probeert te begrijpen wat de gebruiker zoekt en waarom. Dit doet Google door te kijken naar de woorden die de gebruiker gebruikt in de zoekopdracht en naar de context waarin deze woorden worden gebruikt. Zo kan Google bepalen of de gebruiker op zoek is naar informatie, een product of een dienst.

Waarom is de zoekintentie zo belangrijk voor SEO?

Zoekintentie is belangrijk voor SEO omdat het de basis vormt van je contentstrategie. Als je begrijpt waarom mensen zoeken naar bepaalde zoekwoorden, kun je hierop inspelen met de juiste content. Als je bijvoorbeeld begrijpt dat mensen die zoeken naar ‘beste restaurants Rotterdam’ op zoek zijn naar een lijst met restaurants, kun je hierop inspelen door een artikel te schrijven met de beste restaurants in Rotterdam.

Welke soorten zoekintenties zijn er?

Er zijn vier verschillende soorten zoekintenties: informerend, navigerend, commercieel en transactioneel.

Er zijn vier verschillende soorten zoekintenties: informerend, navigerend, commercieel en transactioneel.

 1. Informerend
  Bij een informerende zoekintentie is de gebruiker op zoek naar informatie. Dit kan bijvoorbeeld een artikel zijn over de geschiedenis van Amsterdam of een handleiding voor het repareren van een fiets.
 2. Navigerend
  Bij een navigerende zoekintentie is de gebruiker op zoek naar een specifieke website of pagina. Dit kan bijvoorbeeld de website van een restaurant zijn of de contactpagina van een bedrijf.
 3. Commercieel
  Bij een commerciële zoekintentie is de gebruiker op zoek naar informatie over een product of dienst. Dit kan bijvoorbeeld een vergelijking zijn tussen verschillende merken of een review van een product.
 4. Transactioneel
  Bij een transactionele zoekintentie is de gebruiker op zoek naar een specifieke actie, zoals het kopen van een product of het boeken van een vakantie.

Hoe kun je zoekintentie gebruiken in je contentstrategie?

Om zoekintentie te gebruiken in je contentstrategie, is het belangrijk om eerst te begrijpen welke soorten zoekintenties er zijn. Vervolgens kun je je content hierop afstemmen. Als je bijvoorbeeld weet dat mensen die zoeken naar ‘beste restaurants Amsterdam’ op zoek zijn naar een lijst met restaurants, kun je hierop inspelen door een artikel te schrijven met de beste restaurants in Amsterdam. Als je weet dat mensen die zoeken naar ‘fiets repareren’ op zoek zijn naar een handleiding, kun je hierop inspelen door een duidelijke stap-voor-stap handleiding te schrijven.

Conclusie

Zoekintentie is een belangrijk onderdeel van je SEO strategie. Door te begrijpen waarom mensen zoeken naar bepaalde zoekwoorden, kun je hierop inspelen met de juiste content. Dit zal niet alleen leiden tot betere rankings in Google, maar ook tot meer tevreden gebruikers. Het is daarom belangrijk om zoekintentie te gebruiken als basis voor je contentstrategie.
Als je de zoekintentie weet, dan kan je daarmee aan de slag voor je programatic SEO

About the author

I’m Marco van den Akker, a strategist and marketer who uses data and creativity to grow Plusgrowth clients’ businesses. I’m always happy to work with towards measurable results.

en_USEnglish